Araç Giydirme İşleminin Grafik Tasarım Teknikleri
Öncelikle aracınızın üzerine reklamınızı yaptırmak istiyorsanız, her işte olduğu gibi bu işte de işinin ehli bir firmayı tercih etmelisiniz, çünkü bu işlem el becerisi ile yapıldığından tecrübesi yüksek olan kuruluşu tercih etmenizde fayda olacaktır.
Araç Giydirme işlemi için genelde Photoshop isimli grafik programı tercih ediliyor. Bazı Reklam firmaları bu işlem için Car-art gibi hazır programlar kullanır ancak araçlar her sene revize edildiğinden sürekli bu programın revizesini yapmanız gerekmektedir.
Birka Reklam olarak biz hazır programlar vasıtası ile bu işlemi yapmıyoruz, grafik tasarım programları kullanarak tüm işlemleri sıfır hata olması için kendimiz yapıyoruz. Öncelikle Araç Giydirme işlemi yapmak isteyen kuruluş, firmamıza hangi arabayı kullanmak istiyorsa onu getiriyor ve bu aracın sağ, sol, ön, arka ve tavan kısımlarını detaylı resimlerini alıyoruz.
Digital resimlerini çektikten sonra bilgisayara aktarıyor ve renkli çıktısını alıyoruz. Bu renkli çıktı üzerine aracın tüm detay ölçülerini yazıyoruz. Sonrasında tekrar bilgisayar başına geçiyor ve çekmiş olduğumuz resmi bilgisayarda net ölçüye getiriyoruz. Artık ekranda görünen ölçü aracınızın 1/1 net ölçüsüdür. Tasarımı yapan Grafiker firmanın istekleri üzerine tüm çalışmayı araç üzerinde yapar ve aracın tüm yüzeylerinin çıktısını alarak, çıktılar üzerinde firma yetkilisinin imzasını almak suretiyle onay ister.
Bu onay kısmını unutmamak gereklidir. Çünkü iş bittikten sonra bazı müşteriler, “burasını böyle istememiştik” diye biliyor bu sebepten onay alınmasında fayda vardır. Aksi halde müşteri memnuniyeti ilkesinden yola çıkarak araç baskısının yeri geldiğinde tümünü değiştirmek durumunda kalabilirsiniz. Bu imzayı alarak hem reklam firması hem de işi yaptıran firma kendini garantiye almış oluyor.
Bildiğiniz üzere aracın üzerinde kapı kolları, stop lambaları, cam fitilleri, kanallar v.s. gibi yerler mevcuttur. Grafik tasarımı yapılırken bu kısımlara ürün resmi, logosu, iletişim bilgileri, sloganlarınız gibi değeri yüksek imajlar denk gelirse eğer bu kısımlar montaj yapılırken kesilmek durumunda kalabilir. O zaman yapılmış olan reklamın amacına ulaşması zordur.
Bu sebepten Araç Giydirme ( Araç Kaplama ) işlemini yaparken çalıştığınız grafikeri muhakkak uyarınız. Almış olduğunuz renkli çıktıda bunların hepsini belli ediniz ki sonrada başınız ağrımasın. Grafiker işini düzgün yapmış olabilir ama bu seferde montaj elemanları bu işi yaparken dikkat etmezlerse eğer yine bu önemli imajları kaybetmiş olabilirsiniz.
Reklamcınızdan aldığınız onay çıktısı sizin bu gibi sıkıntılarla karşılaştığınızda kurtuluşunuz olacaktır. Komple Araç Giydirme işleminde cam kısımlarının kenarlarında bulunan fitillere dikkat etmek gerekmektedir. Bu alana da önemli görseller denk gelmemelidir. Çünkü fitillere folyo yapışmaz yapışmış gibi görülse de daha sonrasından araç yıkandıkça bunlar zarar görecektir. İşinin ehli olan Araç Giydirme işi ile ilgilenen reklam firmaları fitillere garanti vermezler.
Aracın grafik tasarımı yapılırken bu önemli hususları unutmamak gereklidir.
İmajı Baskıya Göndermenin İncelikleri
Hazırlamış olduğunuz tasarımı baskı makinasına göndermek zannedildiği kadar kolay değildir. Bu kısımda dikkat edeceğiniz en önemli hususlar şunlardır. Malzeme genişliğiniz elverdiği sürece ( Cast Malzemeler 135 – 137cm. dir. ) şoför kapısı gibi alanları TEK PARÇA halinde basmalısınız. Bazı firmalar bu kısımları bile ekli yapıyor buda görüntü kirliliğine sebep oluyor. Bu gibi araç malzemesinin yani Cast Folyonun boyutunun yeterli geldiği alanlarda tek parça kullanılması doğru olanıdır. Cam kısımlarında kullanacağınız One Way Vision ( Delikli Folyo )malzemeyi en az 2′ şer cm. her köşesinden olacak şeklinde büyük basınız ki, ek yerlerinin birbirini tutmaması gibi bir sorunla karşılaşmayınız.
Diğer önemli bir husus ise örneğin aracın yüksekliği net 175cm., bu ölçüyü baskı yapacağınız zaman 180 cm. olarak yani 5cm daha fazla baskıya gönderiniz. Böylelikle ölçünün yanlış alınmasına karşı olacak sıkıntıları önlemiş olursunuz. Araç baskısında tüm parçalar diklemesine yapılır. Hiç bir zaman yatay parçalama yapılıp baskıya gönderilmez. Araç Giydirme de montaj ekibinin işini kolaylaştırmak için parçaların üst üste en az 1cm. bindirecek gibi bindirme payı vermeniz gerekmektedir. Aşağıdaki resimli örnekte bindirme payını göreceksiniz.
Digital baskı makinalarının hepsi CMYK renk kodlarıyla baskı yapabilmektedir. Bu sebepten baskıya işimizi gönderdiğimizde dosyamızın CMYK olmasına dikkat ediniz. RGB renk kodunda gönderim yaparsanız makinanız baskı renklerini tutturamayacak ve müşterinizle sıkıntı yaşayacaksınız. RGB kodunda gönderdiğiniz iş makina tarafından CMYK olarak basılacak ve renk ayarları tutmayacak genelde bu gibi baskılarda renk normalinden daha koyu çıkmaktadır.
Araç Giydirme İçin Baskı Modları ve Ayarlar
Araç Giydirme ( Araç Üstü Reklam ) işlemini yüksek kalitede baskı üretebilen Digital Baskı makinalarında yapmamız gerekmektedir. Bazı Digital Baskı firmalarında bu tip yüksek kalitede baskı yapabilen solvent bazlı makinalar bulunmadığından dolayı maalesef ki baskı kaliteleri de düşük olmaktadır. Bu sebepten makinası yetersiz olan firmaların, düzgün ayarlarda RIPlenmiş yüksek kalitede baskı yapması gerekmektedir. Piyasalarımızda halen daha 400 dpi lık makinalar kullanılmaktadır.
Birka Reklam olarak Araç Giydirme işlemlerimizi 1440dpi lık makinalarda üretmekteyiz. 1440 dpi Fotoğraf Kalitesinde baskı demektir.
Digital Baskı makinaları püskürtme mantığı ile yani inkjet sistemiyle çalışmaktadır. Evimizde ofisimizde kullandığımız printerlar gibi tabi sanayi tipleri. Kartuj olarak adlandırdığımız mürekkep püskürten üniteler sektörümüzde KAFA olarak adlandırılır. Bu kafalar sağa ve sola giderek mürekkep püskürtmek vasıtası ile baskıyı oluşturmaktadır.
Kafa sağa ve sola giderken makinanın servo motorları da kağıdı, folyoyu, brandayı, one way vision ilerletmek suretiyle baskı oluşur. Bu oluşum esnasında kafa baskı yaparken örneğin; sağdan sola doğru hareket ederken 1cm.’lik bir şerit bastığını farz edelim, soldan sağa doğru gitmeden önce servo motorlar malzemeyi 1cm. ileriye ittirir.
Böylelikle baskıda STEP dediğimiz kısımlarda bir kısıntı olmaz, ancak sağdan sola giderken 1cm. basıp ta, malzemenin ağırlığından yada ayar bozukluğundan dolayı 0,9cm. (9mm) ilerletme yaparsa servo motorlar baskıda 1mm lik bindirme yani STEP bozukluğu meydana gelecektir. Bunun iki türkü sıkıntısı vardır. Birincisi baskıda her 0,9cm de bir çizik oluşması ikincisi ise baskı ölçünüzün kısalması.
Bu işlemin tam tersi yani 1cm bası olup ta 1,1cm. servo motorların baskıyı ilerletmesi buda 1cm. de bir beyaz çiziklerin meydana gelmesine sebep olur ve baskınızın ölçüsü büyük çıkar. Bu konu digital baskı sektöründe, uzak doğu makinaları kullanan firmaların başını sürekli ağrıtmaktadır.
Siz de fikrinizi belirtin